Založ si blog

Prečo tak obľubujeme rozprávky?

Na Vianoce sa pretrhlo vrece nielen s darčekmi, ale aj s rôznymi menej či viacej vianočnými rozprávkami. Priznám sa, že dokážem pri rozprávkach presedieť celý deň a čítať ich celú noc.

Raz pri jednej z nich ma prepadol víťazoslávny pocit. Už viem, čo nás, ktorých rozprávky nikdy neomrzia, k nim tak priťahuje.

Nie je to víťazstvo dobra nad zlom, ako to prezentujú rôzny psychológovia. Lebo to je každému už na začiatku jasné, že všetko dobre dopadne. No i napriek tomu stále sadáme k rozprávkam.

Fascinuje nás cesta hlavných hrdinov, nie cieľ.

Rozprávky nás inšpirujú, nabádajú k riskovaniu a v konečnom dôsledku poučujú. Ale pre mňa najkrajšie na rozprávkach je to, že vždy v zlej chvíli, hrdinovi niekto príde na pomoc.

Okamih keď vedľajšia postava vstupuje do života hlavného hrdinu, pomôže mu, v lepšom prípade ostane s ním do konca príbehu, alebo po splnení úlohy jednoducho odíde z príbehu.

A to sa deje presne v našom živote. Do nášho života vstupuje neskutočne veľa postáv, ktoré nám pomáhajú a takisto koľkokrát my sme boli dobrými postavami v príbehu iného človeka.

Človek zažíva v živote takú postavu, ktorú si svojimi názormi a skutkami vyberie.

Môže byť dobrý, alebo zlý. I keď je to vždy relatívne, lebo aj v rozprávkach spočiatku sa postava javí ako záporná a na konci je najväčší hrdina.

Rozprávky sú tak realistické ako naše životy, preto ich obľubujeme.

Viete, že aj kalendáre majú svoju súťaž?

10.04.2014

Priznám sa, že ak by som nenavštívili výstavu Ako sa meral čas na Bratislavskom hrade, vôbec by som netušila, že aj v 21. storočí môžu byť kalendáre pekné a zaujímavé. Niektoré kúsky ma dostali natoľko, že som sa rozhodla pátrať po ešte krajších skvostoch. Natrafila som na súťaž, v ktorom sa vyhodnocujú najkrajšie kalendáre Slovenska. Táto súťaž už [...]

Neukazujme deťom „škaredé“ Slovensko

02.02.2014

Veľmi ma mrzí, že mladým ľuďom, ktorý vstupujú do dospelého sveta ukazujeme, že na Slovensku nič nefunguje. Zlá vláda, zlá justícia a že tu si človek na nič nezarobí. Mrzí ma to o to viacej, že rodina haní svoj domov, a pritom dáva nám toľko veľa. Nie je to tu ideálne, ale kde je? A ak majú byť meradlom peniaze, tak vtedy ani pre nás a ani pre naše deti nebude [...]

Recept na šťastie? Skúste sa opýtať vašej stolice alebo moču

24.01.2014

Môžete ma za tento článok odsudzovať, môžete ho kritizovať a komentovať moju, pre vás neznámu osobu, ale je to fakt … Človeka, ktorý sa vykadí alebo vymočí, čaká na konci tohto procesu pocit uvoľnenia. Uvoľnenie smeruje k pocitu šťastia. A o to sa celý život usilujeme. Možno si poviete aká absurdnosť prirovnávať šťastie k momentu, kedy napĺňam záchodu [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 31390x
Priemerná čítanosť článkov: 1962x

Autor blogu

Kategórie